Παρασκευή, 22 Νοέμβριος 2019 17:07

Ο τομέας Εφαρμοσμένων Τεχνών στη Βαρκελώνη με το πρόγραμμα ERASMUS+

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019, αναχώρησαν για τη Βαρκελώνη 15 μαθητές και δύο καθηγητές του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας για το πρόγραμμα ERASMUS+ με θέμα «Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση Αντικειμένων στην τεκμηρίωση, διατήρηση και διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Φορέας υποδοχής η Moveu Mobility. Το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο, οι κίνδυνοι που απειλούν τα πολιτιστικά ιδρύματα και αγαθά είναι διαρκείς και δεν μπορούν πάντοτε να αποτραπούν. Καταστροφές μπορούν να προκύψουν από φυσικά αίτια, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, αλλά και από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως είναι οι κλοπές, οι βανδαλισμοί , οι εμπρησμοί, οι τρομοκρατικές ενέργειες ή ακόμα και εξαιτίας προβληματικών ή ανεπαρκώς συντηρημένων κτιριακών εγκαταστάσεων.
Έχοντας στο νου την υποχρέωση μας, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας, των απαραίτητων έργων προβολής του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, οδηγηθήκαμε στην προσπάθεια παρακολούθησης και ενημέρωσης στον τομέα της διατήρησης και διάδοσης αυτής, μέσω νέων τεχνολογιών. Πλέον το παγκόσμιο ενδιαφέρον προσανατολίζεται σε σύγχρονους μουσειακούς χώρους, σε εφαρμογές που έχουν στόχο την από απόσταση έρευνα και τεκμηρίωση, την καταγραφή ιστορικών κτηρίων, τοποθεσιών και αντικειμένων για ανακατασκευή ή αναπαλαίωση σε περιπτώσεις που έχουν υποστεί καταστροφές ή, όπως, είναι φυσικό από διάβρωση, τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για ερευνητές και μαθητές της ιστορίας και του πολιτισμού, την εικονική ανακατασκευή ιστορικών μνημείων και αντικειμένων που πλέον δεν υπάρχουν ή υπάρχουν μερικώς και πολλά άλλα που προσφέρει η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση.
Η διάθεση μεγάλη και το ταξίδι των γνώσεων αλλά και βιωματικών δράσεων στην καρδιά μιας πόλης, της Βαρκελώνης, με εξαιρετικό αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, με μουσεία πέρα από την κλασική έννοια του μουσείου, που κάθε γωνιά της είναι πηγή πληροφοριών για εμάς τους μικρούς μελλοντικούς δημιουργούς, με μεγάλη ιστορία και σίγουρα μέλλον ξεκινά…….

Διαβάστηκε 1767 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιούλιος 2020 19:09

Ιούνιος

15

Σάββατο

Σχολικές Εκδρομές

ShoppingASEhandelAS ErhvervIndexDKServiceIndexDK