Κυριακή, 20 Δεκέμβριος 2015 09:54

"SANTIAGO CALATRAVA - ΤΕΛΟΓΛΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ -Θεσσαλονίκη". ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΜΕΩΝ ΕΦΑΡΜΟΣΜΕΝΩΝ ΤΕΧΝΩΝ & ΔΟΜΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ

Απορροφημένοι με την ενδιαφέρουσα ξενάγηση.

A΄ Εφαρμοσμένων Τεχνών, Β΄& Γ΄Δομικών Έργων

1. Η Αναγέννηση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο "σημείο μηδέν" των Δίδυμμων Πύργων. Η ανοικοδόμηση του ναού επιτελεί έναν διπλό ρόλο: αντικαθιστά τον ναό που καταστράφηκε την τραγική μέρα της 11ης Σεπτεμβρίου και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης αναδιαμόρφωσης της περιοχής του «Σημείου Μηδέν» ως το μοναδικό μη κοσμικό κτήριο.
2. «Η μαγεία της γης» με την έκθεση «Η Βούλα Μασούρα και ο κόσμος της». Έργα textile art, «χωροϋφαντικής», όπου υφαντική και φύση, γήινα, ταπεινά και καθημερινά υλικά, σχοινιά, φυτικές ίνες, βαμβάκι, γιούτα, καννάβι, ξεραμένα φύλλα, φλοιός δένδρων κ.ά. μετατρέπονται σε υψηλής αισθητικής και σπάνιας τεχνικής αρτιότητας εικαστική εικόνα, «γλυπτική» στον χώρο.
3. Η έκθεση της αρχιτεκτονικής εγκατάστασης «Αποκαλύψεις-Revelations».
Η εγκατάσταση είναι ένα πρωτότυπο έργο, προϊόν του εργαστηρίου πειραματικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και κατασκευής “ΑΑ Visiting School Thessaloniki”, που διοργανώθηκε στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΠΣ ΑΠΘ σε συνεργασία με την ιστορική Σχολή της Architectural Association του Λονδίνου.

"Σαν κερί αναμμένο στο «Σημείο Μηδέν»"
Η μικρή ολόλευκη φωτεινή πινελιά ανάμεσα στους ουρανοξύστες εμπνέεται από τον καλλιτεχνικό διάκοσμο της Αγ. Σοφίας. Το ψηφιδωτό που βρίσκεται στην είσοδο του Νάρθηκα όπου απεικονίζεται η Παναγία αγκαλιά με το θείο βρέφος (στα δεξιά ο Ιουστινιανός της προσφέρει την Αγ. Σοφία και στα αριστερά ο Μέγας Κωνσταντίνος την Κωνσταντινούπολη) αποτέλεσε την κεντρική ιδέα της πρότασης. Η ίδια η εικόνα της Παρθένου μεταλλάσσεται σε ναό, αποκωδικοποιείται και ανασυντίθεται. Μέσα από μια αλληλουχία από μαβιές και χρυσαφιές ακουαρέλες προκύπτει μια μεταμοντέρνα τρουλαία βασιλική από χάλυβα και σκυρόδεμα, με πέτρινες γωνιακές ζώνες που απηχούν τα τείχη της εκκλησίας του Αγίου Σωτήρα στη Χώρα. Η μορφή και ο εσωτερικός διάκοσμος του θόλου αποτελούν επίσης ευθείες αναφορές στη Μονή της Χώρας, ενώ οι 40 νευρώσεις είναι όσες και αυτές της Αγίας Σοφίας. Γυαλιστερός και ολόλευκος, εσωτερικά θυμίζει ελάχιστα ορθόδοξο ναό και περισσότερο μουσειακό χώρο με ιδιαίτερα λιτό διάκοσμο, επένδυση από πεντελικό μάρμαρο , αφαιρετικά μωσαϊκά και λιγοστές εικόνες. Ενα ημιδιαφανές περίβλημα φιλτράρει το φως του ήλιου και εκπέμπει λάμψη τη νύχτα: ένα αναμμένο κερί προς τιμήν των ανθρώπων που χάθηκαν στον τόπο αυτό, ένας χώρος κατάνυξης και οικουμενικής πρόσκλησης λατρείας.
Εργο των αρχιτεκτόνων Michael Arad και Peter Walker, το κεντρικό μνημείο (2011) αποτελείται από δύο γιγαντιαίες δεξαμενές νερού που εγκιβωτίζουν επιβλητικούς καταρράκτες στο ακριβές αποτύπωμα της τετράγωνης κάτοψης των Δίδυμων Πύργων. Στον υδάτινο πυθμένα τους αντανακλάται το αίσθημα της απώλειας και της απουσίας που προκλήθηκε από τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων, στο στηθαίο της μεγακατασκευής ξετυλίγονται τα ονόματα των θυμάτων, ενώ συστοιχίες 400 λευκών βελανιδιών συμπληρώνουν τον υπαίθριο χώρο του ανοιχτού πάρκου.
Δύο σημαντικές εγκαταστάσεις ενισχύουν τον δημόσιο χαρακτήρα της παρέμβασης: το Μουσείο Μνήμης και ο ρηξικέλευθος Σταθμός Μέσων Μαζικής Μεταφοράς του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου του Σαντιάγο Καλατράβα. Οι Snohetta ανέλαβαν τον σχεδιασμό της ημιδιάφανης κεκλιμένης Πύλης Εισόδου στο Μουσείο, ενώ το υπόσκαφο Μουσείο Μνήμης των Davis Brody Bond Aedas, άνοιξε την άνοιξη του 2014 αποκαλύπτοντας το τμήμα τοίχου που άλλοτε συγκρατούσε μακριά τον ποταμό Χάντσον.

Διαβάστηκε 1543 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 20 Δεκέμβριος 2015 10:07

Μαϊ

20

Δευτέρα

Σχολικές Εκδρομές

ShoppingASEhandelAS ErhvervIndexDKServiceIndexDK