Πέμπτη, 05 Δεκέμβριος 2019 18:34

Επιστροφή του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών από Βαρκελώνη με το πρόγραμμα ERASMUS+

Στις 30 Νοεμβρίου του 2019 επέστρεψε η ομάδα του Τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών του 1ου ΕΠΑ.Λ. Βέροιας από τη Βαρκελώνη μετά από 16ήμερη παραμονή (15 – 30 Νοεμβρίου 2019) στα πλαίσια του εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Διά Βίου Μάθησης «μαθησιακής κινητικότητας εκπαιδευόμενων και προσωπικού επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης» Erasmus + KA1.
Ο τίτλος του προγράμματος «Τρισδιάστατη Ψηφιοποίηση Αντικειμένων στην τεκμηρίωση, διατήρηση και διάδοση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Φορέας υποδοχής η Moveu Mobility. Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται εξ΄ ολοκλήρου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με Εθνική Μονάδα Συντονισμού στην Ελλάδα το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.).
Την Παιδαγωγική Ομάδα αποτελούν 15 μαθητές της B’ και Γ’ τάξης του τομέα Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς και οι συνοδοί εκπαιδευτικοί κ. Μαχαίρα Μαρία και κ. Κετίκογλου Ιωάννης. Το θέμα εξαιρετικά ενδιαφέρον και επίκαιρο, οι κίνδυνοι που απειλούν τα πολιτιστικά ιδρύματα και αγαθά είναι διαρκείς και δεν μπορούν πάντοτε να αποτραπούν. Καταστροφές μπορούν να προκύψουν από φυσικά αίτια, όπως πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμοί, αλλά και από ανθρωπογενείς παράγοντες, όπως είναι οι κλοπές, οι βανδαλισμοί , οι εμπρησμοί, οι τρομοκρατικές ενέργειες ή ακόμα και εξαιτίας προβληματικών ή ανεπαρκώς συντηρημένων κτιριακών εγκαταστάσεων. Έχοντας στο νου την υποχρέωση μας, στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς και την ανάδειξη των σπουδαίων αρχαιολογικών μνημείων της Κεντρικής Μακεδονίας, των απαραίτητων έργων προβολής του μεγάλου αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, οδηγηθήκαμε στην προσπάθεια παρακολούθησης και ενημέρωσης στον τομέα της διατήρησης και διάδοσης αυτής, μέσω νέων τεχνολογιών. Πλέον το παγκόσμιο ενδιαφέρον προσανατολίζεται σε σύγχρονους μουσειακούς χώρους, σε εφαρμογές που έχουν στόχο την από απόσταση έρευνα και τεκμηρίωση, την καταγραφή ιστορικών κτηρίων, τοποθεσιών και αντικειμένων για ανακατασκευή ή αναπαλαίωση σε περιπτώσεις που έχουν υποστεί καταστροφές ή, όπως, είναι φυσικό από διάβρωση, τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για ερευνητές και μαθητές της ιστορίας και του πολιτισμού, την εικονική ανακατασκευή ιστορικών μνημείων και αντικειμένων που πλέον δεν υπάρχουν ή υπάρχουν μερικώς και πολλά άλλα που προσφέρει η τρισδιάστατη ψηφιοποίηση.
Η Ομάδα θέλει να ευχαριστήσει τον Δ/ντή του σχολείου μας κ. Παντή Βαπτιστή για την αμέριστη υποστήριξη τόσο κατά τον σχεδιασμό όσο και κατά την υλοποίηση της μετακίνησης, αλλά και τους μαθητές και τους γονείς τους για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο σχολείο και στους συνοδούς εκπαιδευτικούς. Επίσης τον φορέα υποδοχής Moveu στην Βαρκελώνη για την άριστη διοργάνωση, συνέπεια και φιλοξενία. Η μετακίνηση γέμισε με γνώσεις, δεξιότητες κι εμπειρίες τους μαθητές αλλά και τους εκπαιδευτικούς-συνοδούς, τόσο σε σχέση το εκπαιδευτικό κομμάτι του προγράμματος, όσο και με το Πολιτιστικό στο οποίο γνωρίσαμε τις εφαρμογές της Ψηφιοποίησης και Τρισδιάστατης παρουσίασης-ξενάγησης σε διάφορους χώρους Πολιτισμού.

 

 

Διαβάστηκε 2023 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 26 Ιούλιος 2020 19:07

Μαϊ

26

Κυριακή

Σχολικές Εκδρομές

ShoppingASEhandelAS ErhvervIndexDKServiceIndexDK